![Mélyen a zsebünkbe kell nyúlni januártól, drágább lesz ez az alapvető élelmiszer](https://images.promotions.hu/article/126094/1732870371_dragabb.jpg?crop=1799,742,0,268&width=386)
Mélyen a zsebünkbe kell nyúlni januártól, drágább lesz ez az alapvető élelmiszer
Olvass tovább...
Meglepődnél, mennyi pénz rejlik a konyhádban! Néhány egyszerű trükk, és már a jövő héten is vastagabb lesz a pénztárcád – a legjobb, hogy ehhez csak a hűtőd tartalmát kell okosan használni.
Meglepődnél, ha tudnád, mennyi pénzt nyel el a konyhád feleslegesen hónapról hónapra. Az élelmiszerárak emelkedése miatt egyre nagyobb kihívást jelent a mindennapi kiadások kézben tartása. Pedig néhány ügyes konyhai praktika segítségével jelentős összegeket takaríthatsz meg. Elég néhány apró változtatás, és máris több pénz marad a bankszámládon!
A legtöbben ott hibáznak, hogy spontán módon vásárolnak. Egy jól átgondolt terv rengeteget segíthet abban, hogy elkerüld a felesleges kiadásokat. A tudatos élelmiszer-vásárlás első lépése, hogy mindig készíts bevásárlólistát! Ne dőlj be az akcióknak, és kerüld az impulzusvásárlásokat – bármilyen csábítóak is, ezek gyorsan felboríthatják a költségvetésed. Csak azt vedd meg, amire tényleg szükséged van, így nem kell később kidobnod a megromlott alapanyagokat.
Olvass tovább...
Az egyik leghatékonyabb konyhai spórolási tipp, ha egyszerre nagyobb adagokat készítesz, majd lefagyasztod őket. Ezzel a trükkel egyrészt időt, de komoly összegeket is megspórolhatsz magadnak. Egy nagy adag rakott krumpli vagy egy verhetetlen házi pizza például sokkal gazdaságosabb, mint egy drágább készétel vagy büfés gyorsétek megvásárlása, és az íze is legalább olyan finom lesz, mintha a gyorséttermek étlapjáról csemegéznél.
Ráadásul az otthon főzött ételek összetevőit magad válogathatod össze, így biztos lehetsz benne, hogy minőségi, elsőosztályú alapanyagokból készített fogással kényeztetheted magad.
Tudjuk mi is, a maradékok már nem olyan frissek, 4 napja csücsül a megcsócsált egészben sült csirke a hűtőben, de ahelyett, hogy kárba veszne, érdemes inkább kreatívabb megközelítésből hozzáállni. Egy maradék csirkesültet, ami egyébként a kukában landolna, akár ízletes gyros aprólékként vagy húsos szendvicshez is felhasználhatunk. Míg egy már fonnyadás előtt álló zeller darabból, olyan bolognai spagettit dobhatsz össze, amire még az olaszok is elismerően bólintanak, vagy akár egy ízletes, “mind a 10 ujjunkat megnyaljuk” krémlevest, esetleg egy zöldséggel bolondított omlettet készíthetünk.
Ha egyszer ráérzel az ízére, ígérjük, a maradékok felhasználása szórakoztató és gazdaságos megoldássá válik.
Főzés otthon - a megoldás egyszerű, de nagyszerű - egészségesebb és olcsóbb
Sokan úgy vélik, hogy az otthoni főzés időrabló és bonyolult tevékenység, pedig néhány jól bevált trükkel, amire nagyanyáink is próbáltak tanítani, egyszerre spórolhatsz időt és pénzt, hiszen itt is él a mondás, miszerint “az idő pénz”. Alacsonyabb költségvetésből, olcsóbb alapanyagokból is kellően laktató, ízletes lakomát rendezhetünk.
Kezdj például alapvető, sokoldalúan felhasználható hozzávalókkal: vásárolj teljes kiőrlésű vagy teljesen natúr (ki hogy szereti) lisztet/tésztát, rizst, zsemlemorzsát, friss zöldségeket, hüvelyeseket (mint a lencse, zöldbab, borsó), valamint fagyasztott gyümölcsöket és zöldségeket, amelyek egész évben kéznél lehetnek. Ezekből gyorsan elkészíthetsz egy tápláló vacsorát vagy egészséges reggelit, a lehető legrövidebb idő alatt.
Praktikus tipp: Készíts egy nagy adag zöldség- vagy húsalapú ragut, amit többféleképpen is felhasználhatsz: tésztaszószként, rakott ételekhez vagy tortilla tölteléknek. Ízlésed szerint variáld az alapanyagokat – adj hozzá sárgarépát, zellert, paradicsomot, cukkinit, majd fűszerezd rozmaringgal, oregánóval és bazsalikommal. Így könnyen elkészítheted az univerzális szószodat, ami mindig kéznél lesz!
Ha gyors, egészséges fogásra vágysz, a házi wrap vagy a quinoa saláta is tökéletes választás. Dobd fel friss zöldekkel, grillezett csirkével vagy hallal, és máris egy kiegyensúlyozott, pénztárcabarát étel kerül az asztalra.
Készíts előre ropogós pirítóskenyér ágyakra kenhető guacamole mártást, padlizsánkrémet, gombakrémet, vagy tojáskrémet, amelyek egyrészt egészséges és laktató csemegének számítanak, másrészt legalább három reggelen át kiszolgálhatnak még a legforgalmasabb heteken is.
Tipp a rohanós reggelekhez: Ha reggelente nincs időd kiadós reggelit készíteni, főzz előre olyan alapanyagokat, amelyeket gyakran használsz, és több napig elállnak a hűtőben. Ilyenek például a főtt tojás, a bacon (bár frissen az igazi, felmelegítve is tökéletes), vagy a dinsztelt hagyma és konzerv bab párosítása – amitől még Bud Spencer is jóllakna. Ezekből mindössze pár perc alatt összeállíthatsz egy tartalmas reggelit. Ahogy mondani szokás: „Ahány ház, annyi szokás.”
Ha elkezded alkalmazni ezeket az egyszerű konyhai praktikákat, már néhány hét alatt érezhető lesz a változás. A tudatos vásárlás, a maradékok újrafelhasználása és az otthoni főzés nemcsak időt és energiát spórol meg, hanem kellő gyakorlattal akár éttermi minőségű fogásokat is készíthetsz – mindezt jóval kedvezőbb áron.
Olvass tovább...